God søvn betyr god helse

Dårlig søvn kan få alvorlige konsekvenser for vår psykiske og fysiske helse. Det finnes noen enkle tips og råd om du ønsker å sove bedre, enten det er alene eller sammen med partneren din.

Du har kanskje «døgnet» om du hadde en skoleoppgave som måtte leveres eller et prosjekt på jobben som bare måtte bli ferdig? Ifølge forskning.no er mangel på søvn koblet til både overvekt og økt risiko for å få diabetes 2. Forskere i Uppsala i Sverige fant til og med ut at kroppen begynner å lagre fett allerede etter én søvnløs natt.

Det er dermed avgjørende for vår fysiske helse at vi får oss en skikkelig natts søvn, hver natt. For å sørge for bedre søvn, bør du gjøre natten så komfortabel og behagelig som mulig. Et viktig ledd i dette er å ha mykt og behagelig undertøy som ikke gjør at du vrir deg rundt i sengen på natten. Bambusundertøyet fra Northborn er noe av det mest komfortable du kan ha på deg. Du kjenner knapt at du har det på, og det er laget av miljøvennlig stoff.

 

Påvirker vår mentale helse

Men søvn påvirker også vår mentale helse. Mange kan nok kjenne seg igjen i at mørke tanker og bekymringer smyger til overflaten på kvelden. Da tenker vi over dagen som har gått og kan henge oss opp i unødvendige detaljer. En god natts søvn kan viske bort slike bekymringer.

Ifølge forskere fra Sverige viser det seg at man i REM-søvn gjenopplever følelsesladde minner, men dette er en form for avdramatisering av det man opplevde i våken tilstand. Når man står opp morgenen etter, er ofte bekymringene fra kvelden før forsvunnet. Forskerne kaller dette for kroppens måte å holde oss i psykisk balanse på.

 

Kosttilskudd og gode vaner

Som vi har påpekt er dermed søvn viktig for både vår psykiske og fysiske helse. Likevel er det mange som sliter med søvnproblemer. Men det finnes heldigvis ulike ting man kan gjøre for å sove bedre.

Et godt eksempel er å bruke vitamin- og kosttilskudd. Du kan for eksempel teste ut vitamintilskuddet SOMN®. Dette produktet inneholder naturlige og velprøvde ingredienser som pomerans, lavendel, humle og lind. Disse naturlige ingrediensene hjelper deg å roe ned og kan hjelpe deg med å få en dyp, sunn søvn.

Helsenorge har også flere gode råd for deg som sliter med dårlig søvn. De anbefaler blant annet at man regelmessig mosjonerer, men at man avslutter økten tre timer før sengetid. De mener også at det ikke er lurt å sove mer enn 20 minutter midt på dagen. De har også en test på nettsiden hvor du kan undersøke om du har søvnplager. Denne kan være nyttig om du er usikker på om du bør ta grep eller ikke.

 

Kan lønne seg å sove alene

Ifølge abcnyheter.no kan det for noen mennesker lønne seg å sove alene. Artikkelen peker på at omkring 30–40 % av kanadiske par velger å sove i ulike rom, som kan tyde på at det ikke er helt uvanlig heller.

Forskning tyder nemlig på at det er lett å la seg forstyrre av partnerens bevegelser på natten, spesielt om partneren sover urolig. På tross av at de flest kvinner rapporterer at de sover dårligere på grunn av partneren, så svarer mange kvinner også at de føler seg utrygge når de sover alene.

Ifølge artikkelen fra abcnyheter.no kan det finnes en lur og enkel løsning: Invester i en større seng! Da vil du minimere risikoen for å forstyrres av partneren i løpet av natten, samtidig som man kan sove søtt sammen med sin kjære. Eventuelt kan man sove alene i perioder hvor det er mye som foregår på jobb og når man virkelig trenger å være fullt uthvilt på morgenen.

Sov godt!

Andreinnlegg