5 tips til gjenbruk av klær

Når klesplagg har sett sine bedre dager er det mange som kaster de rett i restavfallet. Faktisk kaster vi hvert år utrolige 52.000 tonn tekstiler rett i søpla. Dette er feil: Alle tekstiler skal, uansett tilstand, leveres i innleveringskasser eller til organisasjoner som tar imot tekstildonasjoner. Alternativt har vi noen tips til hva du kan bruke gamle klær til!

1. Lag filler

Gamle klær er ofte føyelige og har god oppsugingsevne. Nettopp derfor passer de perfekt som filler! Bruk dem til å pusse sko, når du mekker på bilen eller sykkelen, eller når du skal tørke opp malingssøl. Dette er langt mer miljøvennlig og økonomisk enn å kjøpe nytt tørkepapir. Om du har samlet opp skikkelig mange filler, så kan du kanskje starte et fillerye-prosjekt? Riv de opp i passende strimler og vev i vei!

 

2. Lag leketøy til husdyr

Riv opp remser med tøy og knyt de sammen til kreative konstruksjoner! Det skal ofte ikke så mye til før et slitt klesplagg kan bli til et attraktivt bytte på stuegulvet. Din firbeinte venn kommer til å elske det!

 

3. Gi til bruktbutikker

Ofte kjøper vi plagg vi ikke bruker, eller bare bruker et par ganger. Kanskje falt de rett og slett ikke i smak, var et impulskjøp eller bare har blitt liggende innerst i skuffen ubrukt. Ta en vårrengjøring i klesskapet og gi bort rene og hele klær til veldedige organisasjoner! Det finnes foreninger som samler inn klær til de som ikke har så god råd. Om du gir klærne dine til slike organisasjoner gjør du en god gjerning for både medmenneskene dine og miljøet.

 

4. Hjelp plantene dine å vokse

Har du grønne fingre? Klipp opp klærne i remser og knyt dem rundt planter og vekster som trenger litt ekstra støtte. Da kan gamle klesplagg få nytt liv og sørge for at tomater, solsikker og orkidéer vokser seg rette og fine!

 

5. Lever inn til gjenvinning

For hver kilo med tekstiler som gjenvinnes og erstatter et nykjøp spares miljøet for over 11 kilo CO2, nesten 2.500 liter vann og en halv liter med kjemikalier. Resirkulerte klær kan gjenbrukes i møbler, til isolering og mye annet. Kontakt din lokale gjenvinningssentral og finn dit nærmest innleveringssted, eller se etter innsamlingscontainere i gatene nær deg! Både Røde Kors, Fretex og Kirkens Bymisjon tar i mot tekstiler for gjenbruk.

Her har du fått fem enkle tips til hvordan du kan redusere ditt tekstilavfall, og det finnes mange flere! Det viktigste er å huske på at klær ikke skal i søpla. De har så mange flere anvendelsesområder som kommer både deg, dine planter og miljøet til gode.

Når du skal ha nytt undertøy anbefaler vi deg å investere i undertøy av bambus. Dette er et miljøvennlig alternativ med god holdbarhet, laget av et bærekraftig materiale. Samtidig holder undertøy fra Northborn sin perfekte passform vask etter vask!

Andreinnlegg